onsdag 6. mai 2015

Hva et er maskrosbarn?

Ordet "maskros" er svenskt og betyr løvetann. Maskrosbarn/løvetannbarn er et sosialfalglig populærbegrep som brukes om barn og unge som klarer seg gjennom oppveksten på tross av nesten umulige oppveksthold som for eksempel omsorgssvikt, rus, vold, mobbing og seksuelle overgrep.
Begrepet henspiller på løvetannens evne til å sprenge seg gjennom asfalt, sement og grus, og med det klarer å overleve og blomstre til tross for tilsynelatende umulige oppvekstvilkår. Selv på en mur som er mange meter høy klarer løvetannen å sprenge seg gjennom og bli til en vakker solblomst. Løvetann er et symbol på livskraft! Det er like imponerende hver gang den trenger seg frem på de mest utrolige steder! Det eneste den trenger er en aldri så liten sprekk!

Jeg er et slikt barn, jeg klarte å vokse opp til å bli en voksen dame på tross av at jeg levde under ekstremt vanskelige livsbetingelser, jeg var et barn som klarte meg tross alle odds. Dessverre sitter det meste av det jeg var igjennom fortsatt i meg, det er så innebygget og innprentet i meg at det har formet meg veldig. Men heldigvis går det an å bearbeide ting! Egentlig burde det ha blitt gjort for mange år siden men det ble ikke slik...

Jeg var igjennom mer enn et tiår med mobbing og tildels omsorgssvikt fra min far. Hadde jeg gått på skolen i dag hadde det nok aldri fått gått så langt som det gjorde da jeg var elev. Det hadde nok blitt fanget opp på en mye, mye bedre måte og klasseforstanderen min hadde ikke hatt noe annet valg enn å hjelpe meg. Og hadde han ikke gjort det kunne både han og skolen ha blitt anmeldt! Min historie er ikke unik, det er dessverre mange like skjebner der ute, det er mange som har lidd seg gjennom år etter år med mobbing. Heldigvis er verden bedre når det gjelder mobbesaker enn det den var før, iallfall de fleste steder!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar