fredag 16. desember 2016

Mitt valg - julaften alene!

Dette er ikke noe jeg har gått så veldig mye ut med, det er bare noen få som vet det av de som virkelig kjenner meg. Men jeg tenkte likevel å skrive noe om det, siden jeg bare har to lesere her inne som kjenner meg og vet hvem jeg er bak skjermen, og så kan det jo hende det er andre som også tenker på det.

Greia er at jeg faktisk har valgt å være alene på julaften! Årsakene er flere, årene hvor jeg har hatt lyst til det er minst like mange! Jeg vet at jeg snakket med Fru Klem om dette opptil flere ganger for mange år siden men det ble aldri noe av, da mest pga at jeg alltid dro hjem til Bergen når det var jul. Nå bor jeg jo i byen og har min egen leilighet, dermed blir det ingen lange turer over fjell og gjennom daler for å komme hjem til mor og far på ferie. Solstrålen og jeg pratet også om dette, det var for to år siden. Den gangen hadde jeg også lyst til å være alene men det endte opp med at jeg feiret hos noen som ikke var i familien min i det hele tatt. Greit alternativ men det holdt med det året egentlig, dessuten er de ikke lengre et alternativ heller. Det finnes jo mange alternativ for enslige og aleneforeldre osv. osv. osv., Blomsterdamen T kunne også finne noen til meg etter som det er mange familier som ønsker å ha besøk av fremmede. Men skulle jeg ha gjort det så måtte det ha vært noen jeg hadde kjent og ikke minst vært trygg på, i tillegg måtte det ha vært noen som hadde bodd i nærheten.

Allerede 2.november var dette med julen et samtaleemne hos Humlen, da var julestyret begynt i familien. Det var noe jeg taklet dårlig, det er ikke barebare når det gjelder forholdene i familien min, det er skilsmisser og nye ektefeller/kjærester og eks-ektefeller som ikke tåler trynet på hverandre osv. osv. osv. Det siste vet jeg forøvrig ikke om stemmer helt da, jeg vet bare at det er fryktelig mye løgn inne i bildet fra min fars munn og hva han egentlig har sagt til sin nåværende samboer aner jeg ikke, sjansen for at det er sant er iallfall veldig liten! I tillegg er det jo også sånn at det gjerne ikke er like naturlig å feire med resten av slekten når det kommer nye medlemmer inn og antallet vokser, det er ikke slik at jo flere som er sammen jo bedre er det!

Uansett så har jeg familie jeg kan feire jul sammen med, bare så det er sagt, men likevel velger jeg å være alene! Det er ikke det at jeg ikke vil være med familien min, det er helt greit det altså. Ikke er det noen krangling mellom oss heller! (her ser vi vekk fra min biologiske far!) Det er bare det at det er så mye mas og kaos og styr at for min egen del velger jeg å tilbringe dagen i min egen leilighet, jeg tar rett og slett hensyn til meg selv! Med andre ord så velger jeg å ikke glede alle de andre ved å komme, jeg velger å glede meg selv ved å gjøre sånn jeg selv vil!

Så er det jo også noe med at når man er blitt voksen er det ikke like naturlig å feire sammen resten av familien sin (altså ikke egen familie men foreldre, tanter, onkler, søsken, nieser, nevøer og slikt). Og som Humlen så fint sa så har jeg jo et valg, et eget valg! i tillegg er jeg voksen og kan bestemme selv! Årets valg blir å feire julaften alene, for jeg tenker nemlig at den beste julen jeg kan få i år er å få lov å være i fred, se på akkurat det jeg har lyst til på tv, gjøre det jeg vil, høre på musikken jeg vil høre på, lage i stand til meg selv, gå i det jeg selv vil (pysj hele dagen, WOHO!!:p) og ikke minst kunne sove i min egen trygge seng. Og så drar jeg på julebesøk andre dager enn selve julaften! Drar jeg ut på julaften kommer jeg meg heller ikke hjem om kvelden, det er klin umulig med tanke på at det ikke går busser etter klokken fire om ettermiddagen. Taxi er uaktuelt, både fra mamma og de og fra der resten av familien bor. Og hjem, det hadde jeg MÅTTET om jeg hadde valgt å dra på besøk til familien, rett og slett fordi jeg hadde trengt å komme hjem til min trygge hule og være et sted jeg kunne samle meg igjen og lande skikkelig!

Det er fryktelig vanskelig på å være streng og si at jeg ikke vil feire jul med den eller den! Det handler ikke om at jeg ikke liker tantebarna mine og ikke ønsker å være en god tante for dem, det handler ikke om at jeg ikke liker søsknene mine eller svigerinnen min, det handler ikke om at jeg ikke liker foreldrene mine (mor og stefar i dette tilfellet) for det gjør jeg. Men det handler om den situasjonen jeg er i nå, for sånn ting er nå så må jeg passe på hva jeg bruker energien min på! Og bare tanken på å feire jul med andre gjør at jeg havner langt utenfor toleransevinduet mitt, noe som ikke er bra! Humlen sier at det meste handler om å holde seg innforbi vårt eget vindu, samtidig så er det lov å bevege seg på kanten og pushe deg lengre opp. Likevel er det veldig greit å ha en trygg base som er hjemme, der er jeg som oftest innenfor vinduet mitt.

Man skal ikke grue seg til jul, selv om det er veldig mange som gjør det, noe som er veldig trist! Humlens tanke er at dersom en gjør det, så må man se på julen og tenke at da må en gjøre noe med julen slik at det blir en jul en kan glede seg til! jeg syns det var en veldig god tanke, det er også en tanke jeg har tenkt helt ut og som jeg i år velger å gjøre! 

Julemiddag skal jeg også lage, dog ikke pinnekjøtt eller ribbe eller noe sånt voldsomt. Nei, det blir nok kyllingfilet og kålrabistappe eller noe sånt. Julegaver skal jeg også åpne, er ikke sikkert det blir så mange, kommer an på om jeg får noen før julaften, men jeg har iallfall et par jeg har kjøpt selv som jeg kan åpne:p Og resten kan jeg jo åpne når jeg får de, det er ikke så fryktelig nøye egentlig! 

Det største spørsmålet er vel egentlig om familien min får vite hva jeg virkelig skal gjøre den dagen! jeg tror at enkelte av dem ikke vil takle å høre at jeg velger å være alene, det vil nok bli fryktelig vanskelig å akspetere for noen. Derfor har jeg en nødplan, jeg har en jeg kan skylde på, jeg har et sted jeg kan "være" slik at ingen i familien får vite noe. Ikke fordi jeg har lyst til å lyge om det, det er ikke det. Det er mer det at jeg ikke har lyst til at de skal bli lei seg og triste, jeg har ikke lyst til å ødelegge deres feiring ved å fortelle at jeg vil være helt alene. Jeg vil heller ikke ha noe av at de skal prøve å få meg til å ombestemme meg eller prøve å gi meg dårlig samvittighet! Det kommer de nesten garantert til å gjøre for det er noe som er veldig vanlig når jeg velger å ikke bli med på ting!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar